dijous, 29 d’octubre del 2009

Els ordinadors portàtils no arriben a 8 comunitats Espanyoles

En aquesta notícia es diu que molts dels plans que Zapatero i el ministeri d' educació havien pactat amb la majoria de comunitats d' Espanya no s'estan seguint. Per aquest motiu les diferències entre les diferents zones d' Espanya són evidents. En unes comunitats els ordinadors més avançats ja estan disponibles per als alumnes, mentre que en altres llocs del pais encara no els ha arribat ni el primer ordinador.
Tot i que els acords que va pactar Zapatero per començar a enviar ordinadors a totes aquestes comunitats que encara no en tenen cap, la majoria de les espectatives que tenia a nivell del país en general no són les suficients.

Per a més informació sobre la notícia :

notícia

dimarts, 27 d’octubre del 2009

Educació i electrònica

El dia 17 d'ocutbre es va celebrar l'inici d' unes jornades que tracten el tema de l'educació i les TIC. Aquestes jornades es van celebrar a l'IES Méndez Pelayo que es troba a la Via Augusta ,i van tenir com a convidats professors de la UAB, de la UOC, entre d'altres. En aquestes jornades es va reflexionar en quina posició quedaràn els professors en el moment en que les noves tecnologies entrin en total funcionament.

Aquest és el link de la notícia :

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=653793&idseccio_PK=1026

La Blogosfera

Aquesta activitat consistia en crear un blog en grup i crear-li una temàtica determinada. Un cop creat el blog hem hagut de buscar informació sobre el tema que tractavem per tal d' informar-nos. També vam estar cercant diferents blogs que parlessin del tema o ens poguessin aportar alguna informació que tingues hi tingués a veure. Vam començar escrivint la presentació i ,després, mica en mica vam anar cercant informació i l'anavem penjant al blog. Molta d'aquesta informació la vam guardar en el word i després la vam anar introduint al blog segons si era d'interés o no.
El nostre grup va decidir tractar el tema del bullying perque ens afecta a tots , ja sigui perquè l'hem viscut en primera persona o perquè coneixem a algú que el pateix. És un tema, per tant, que està a l'ordre del dia i nosaltres vam creure que si ens informavem més sobre el tema ens seria, en un futur, més fàcil de combatre'l.

L'experiència de crear una blogosfera ha sigut molt positiva i crec que té moltes avantatges a nivell social i fins i tot cultural. D'aquesta manera diferents grups de persones que estiguin molt interessades en un tema específic podràn accedir a molta informació i opinions vàries amb molta facilitat. A més a més al ser un espai lliure on tothom pot veure el que tu escrius permet que la gent s'enriqueixi del que tú en saps i tu t'enriqueixes del que els demés en saben.
Per acabar, m'agradaria comentar que fer aquest treball m'ha servit molt per profunditzar sobre el tema i sobretot per veure que no només és un fet que ens expliquen els mitjans de comunicació sinó que hi ha molta gent que en pateix i això cal aturar-ho.

Aqui teniu l'enllaç al nostre blog sobre el bullying a les aules :

divendres, 23 d’octubre del 2009

La sort en l'educació

Avui a seminari hem començat mirant els treballs que li haviem d' entregar a la Paula per avui sobre el tema : " Com eren els nostres mestres?" . Hem vist algunes errades que hem comés a l'hora de fer el treball ( com per exemple : els marges, la numeració de les pàgines o l'el·laboració d l'índex, etc...) per saber com ho hem de fer per al següent treball que ens encarregui.
Després he llegit el conte que m'havia preparat que tenia com a títol : " Conte dins d' un conte" i que tractava sobretot el tema de la necessitat dels humans per capficar-nos en allò que ens preocupa sense arribar a cap finalitat i sense disfrutar de la vida. Com també el fet d'anar a buscar la mort o saber-ne el màxim possible d'ella. Era un conte amb un rerefons reflexiu en el que un savi li explicava un conte a un home que tenia problemes d' insomni perquè pensament horribles li venien a la ment dia rere dia.
El savi l'ajuda a adonar-se'n de que esta cometent un error al donar-li tantes voltes a les coses i no veure tot el que s'esta perden per culpa d' això.
Un cop llegit el llibre, la Paula ha proposat una activitat nova. Ens ha demanat que ens col·loquéssim en grups segons les diferents etapes de l'educació ( infantil, primària, secundària i Batxillerat). Després hem hagut d' explicar al nostre grup quines eren les nostres anècdotes d' aquella etapa i si eren positives o negatives. Arrel del que ens navem explicant els uns als altres hem hagut de definir amb una adjectiu com vèiem nosaltres a aquells mestres. Un cop tots els del grup haviem explicat la seva anècdota n'hem hagut d' escollir una de negativa i una altre de positiva per tal d' explicar-la als companys. D'aquesta manera hem arribat a la conclusió que moltes vegades la sort, encara que sigui trist de reconèxier, és la que ens marca si tindrem un mestre bo o dolent. I sobretot que aquests mestres ens poden arribar a marcar molt al llarg de la nostra vida. Per exemple, a l'etapa d' infantil el mestre cal que demostri al alumne que està com a casa, que en ell té una persona en la qual pot confiar. El paper d' un mestre carinyós, tendre, afectiu és molt important en aquesta etapa. En canvi, quan ens anem fent grans ja no necessitem tant que el mestre sigui la persona que ens transmet carinyo sinó que ha de ser també algú que en sapiga de l'assignatura, que ens ensenyi més coneixements. Això si, el fet de ser més grans també ens apropa més al mestre a nivell personal.

Per això la conclusió a la qual hem arribat és que amb vocació i coneixements necessaris per a l'ensenyament podem arribar a ser molt bons mestres sempre i quan això ens satisfaci.

"Entre todos" , blog d' educació a Castilla la Mancha

La comunitat educativa de castilla la Mancha ha decidit crear un blog sobre educació per tal de que pares, alumnes, professors i tots aquells que hi estiguin interessats. També servirà als professors per saber l'opinió que tenen tant pares com alumnes sobre l'educació que s'imparteix a Castilla la Mancha i , per tant, servirà per millorar-la. El blog es dividirà en diferents parts: un racó de lectura, noticies recents sobre educació, una zona de debat i un altre d'opinions personals.
Han estat els primers en realitzar una activitat com aquesta que uneix encara més les TIC i l'educació d' una manera participativa i dinàmica en el que tothom hi té dret i vot.

Amb aquest enllaç podreu trobar-hi més informació sobre la notícia :

http://www.abc.es/20091004/toledo-toledo/toda-comunidad-podra-opinar-20091004.html

dijous, 22 d’octubre del 2009

Educació crea uns cursos de formació per a mestres

En aquesta notícia s'explica que educació ha llençat una nova iniciativa amb l'intenció de millorar l'utilització dels ordinadors que s'utilitzaran a partir d'ara en gairebé tots els centres educatius.
Per això caldrà que els professors siguin formats perquè coneguin com funcionen i les ventatges que tenen els ordinadors per a l'educació i la didàctica. També ens diu que la consellera d' educació ,Mar Moreno, va presentar el nou programa TIC 2.0 a més d' un milió de directors d'escoles públiques i que té previst entregar una cantitat de 173.595 ordinadors a alumnes de cinquè i sisé de primària i uns 17.000 ordinadors per als professors.
Els primers ordinadors per als professors arribaran aquest mateix mes i els alumnes rebràn els seus portàtils a partir de Gener.


Aqui a baix està el link que podreu utilitzar per accedir a la pàgina :

http://www.elpais.com/articulo/andalucia/Educacion/formara/docentes/portatiles/elpepiespand/20090929elpand_12/Tes

El "Conte de Perséfone" i el calendari escolar a debat

El seminari d'avui ha comensat amb un conte. Aquest conte l'ha explicat la Sara López i ho ha fet molt bé. El tema era interessant i l'ha explicat de manera que ningú s'ha perdut tot i al dificultat que tenia perquè havia d' utilitzar molts noms diferents sobre la mitologia grega.
El conte tractava d' una noia ,anomenada Perséfone, que era segrestada per el seu tiet Hades ( el deu de l'infern). És aleshores quan Zeus, els pare de Perséfone li demana a Hades que retorni a la seva filla. Però aquest és nega a fer-ho i Zeus per poder seguir veient a la seva filla se les enpesca li demana a Hades que si ell vol es quedi amb la noia, però amb una condició : cada mig any Perséfone tornarà a la Terra per veure a la seva mare , Era. Hades accepta i per això es relaciona a Perséfone amb les estacions ( sobretot primavera i hivern). Es diu que quan Perséfone arriba a la terra les flors, el sol i la primavera arriben a la Terra. Però quan Perséfone torna a l'infern les flors es moren. Per tant fa referència a l'hivern.

Després d' explicar el conte i comentar-lo hem fet un debat sobre un canvi que succeirà l'any que bé i que suposa l'adelantament del curs escolar una setmana i les vacances d' una setmana al Febrer. Tots els blocs de l'educació s'hi veuran afectats ( tan pares, com professors i alumnes). Desrpés d' explicar la notícia s' ha creat un roll per posar-se a la pell de cadascú dels afectats. I al final, després de molt de debat s'ha arribat a la conclusió següent : Es començaria el curs escolar abans però amb al condició que aquesta setmana fos de integració per l'alumnes. I que la setmana de Febrer estigués dedicada només a fer activitats. Aquestes activitats no les realitzaria el claustre de professors sinó que les portaria un "esplai" o un grup de monitors de lleure.

L'OBJECTE EDUCATIU

Avui a Seminari hem fet una mena de joc que consistia en que cadascú portés de casa seva un objecte de quan era petit relacionat amb l'educació. Em posat en comú tots els objectes i em pogut veure com de tots ells se'n formaven un conjunt d' idees claus. La primera l'educació es basa en la família, els mestres i el propi alumnes. Aquests son els pilars fonamentals, i si un d'ells falla els demés no funcionen igual. Per un altre cantó també tenim que l'educació és algo que hem d'anar cuidant i regant dia a dia perquè es necessita sempre i per sempre. Mai deixem de educar ni de ser educats pels demés. També s'ha dit que l'educació no només es basava en donar sinó també en rebre. Quan nosaltres ensenyem, estem aprenent constantment.
La cinquena idea es basa en que nosaltres ens trobarem amb molts nens/es i cap d'ells serà igual, per tant hem d' intentar que cadascú a la seva manera i al seu ritme aconsegueixi superar-se cada dia una mica més. Nosaltres hem de tenir molt en compte que no tots els nens podràn fer el mateix, ni arribaran igual de ràpid a les seves metes, però tot i així els hi hem de donar els estris perquè per ells mateixos arribin al seu ritme.
I per últim saber que tot el que hem estat fent i tot l'esforç que hi hem dedicat obtindrà una satisfacció i una recompensa al veure que aquest nen/a s'ha format com a persona, en part , gràcies a nosaltres. D'això se'n diu EDUCAR.

dimecres, 21 d’octubre del 2009

Cultura i programari lliure : Les 4 situacions

La cultura lliure, per a mi és una manera de crear uns valors a nivell informàtic i tecnològic per tal de que hi hagi un mínim de normes perquè ningú creí corrupció.
A partir de la cultura lliure entenem el concepte de unió, on tothom pot passar-se informació entre ells i sobretot on tothom , sigui d'on sigui, pugui accedir a tota la informació que necessiti. Es parla de cultura lliure a nivell de globalització. És el fet de permetre que no hi hagi cap mena de prohibició ni dificultat a l'hora d'utilitzar els programes o a l'hora d'obrir els arxius segons el programa amb el que ha estat creat. I com molt bé diu la paraula, també dóna molta llibertat a l'usuari.
També, i segurament és un dels punts més importants de la cultura lliure és que ja que estem anant cap a un món on les persones cada vegada més es relacionen a través dels ordinadors i es traspassen l'informació a través d'aquest, el que fa la cultura lliure és permetre a tothom qui vulgui fer canvis en el software de a través del accès al codi font. En casos anteriors nosaltres no podíem saber quin era el codi font del programa, però amb aquest nou programari el que intenten és que a través d'aquest codi font que està a l'abast de tothom hi pugui haver millores i fins i tot canvis per tal de modificar-lo a la nostre manera. Així, si podem accedir a un programa lliure que té alguna mena d'error i sabem com sol·lucionar-lo, podem fer-ho.
I ,tots nosaltres, encara que molts no ho sapiguem hem entrat ja en un software lliure a l'hora ed contectar-nos a la red per cercar informació.
El que fa el software lliure és permetre la ciruculació i intercanvi d'informació a través de tot el món independentment de l'aplicació que s'utilitzi.
Un dels exemples de navegadors d'internet amb un software lliure serien per exemple Mozilla. I un sistema amb un software lliure seria el de Linux.

Per tal d'entendre una mica més que era el software lliure vam haver de fer una mena d'activitat on se'ns proposaven un seguit de situacions. Nosaltres havíem de decidir quina era la més adecuada i correcte segons el programari lliure, i quina trencava amb les seves recles o prioritats.
Les opcions eren les següents i de cadascuna he raonat perquè hem semblava la més correcte o la més incorrecte.

En primer lloc escolliria l'opció C. Per a mi aquest seria l'error més greu que trencaria amb tots els aspectes del programari lliure. En aquest cas el professor esta donant unes pautes de quin servei s'ha d'utilitzar i a més a més quina versió. Per al software lliure el fet de imposar quin ha de ser el programa que s'ha d'utilitzar per a realitzar qualsevol activitat esta totalment fora dels seus principis. Per tant només podràn utilitzar aquest programa ( amb versió del 2007) tots aquells alumnes que en siguin usuaris, tots els demés no podran accedir a totes les particularitats del domcument. En aquest cas segurament el professor s'enduria una bona escarmentada al veure que la majoria dels seus alumnes no han pogut realitzar aquesta activitat que ell demana.

En segon lloc triaria l'opció A perquè trenca amb l'opció de llibertat de la que parla el software lliure. Tot i que aqui no hi entrin en joc els ordinadors el fet de obligar a uns nens a portar un model específic de bambes els impedeix ser lliures i per tant comprar-se en aquest cas les bambes que vagin més amb el seu estil o tipologia de peu. Els pares vindrien a queixar-se amb professor de la seva autoritat a l'hora de tancar-se només a un model de bambes sense valorar que n'hi han moltissimes al mercat que són igual o millors que les que ell demana. El que ell provoca és el no descobriment de coses noves.

El tercer cas seria l'opció B. El fet de demanar que ho facin amb un cercador com és google tampoc és del tot incorrecte, però si el fet de deman'ls-hi que ho facin escrivint el que troben al word. D'aquesta manera els hi està dient que cal que utilitzin Microsoft i segurament no tothom tindrà aquest servei instal·lat. Microsoft normalment té moltes contradiccions a l'hora d'entendre's amb els programaris lliures, perquè és com demanar al teu rival que es torni el teu aliat. En aquest cas l'error estaria en demanar que utilizin microsoft sabent que hi ha altres maneres de fer-ho a través d'altres programes més innovats.


I per últim, i com a opció que crec que és l'única correcte és la D. En aquest cas el professor no està decidint ni quina postal han d'escollir els nens ni tampoc quin tipus de fotografia s'ha de triar per tal de que estigui licenciada. Si esta a la venda vol dir que el seu autor ha decidit que se'n pot fer un ús d'aquesta i que la seva compra és del tot legal. Per tant no hi haura d'haver cap mena de inconvenient en que els nens es decidissin per una postal ( la que més els hi agradés) i la portessin als pares. És un bona manera perquè per ells mateixos ja comencin a escollir que és el millor per ells o inclús a treure conclusions personals ( de l'estil: aquesta li agradar al meu pare? És massa gran?, etc...)


dimarts, 20 d’octubre del 2009

Audacity

Durant els dies passats hem estat utilitzant l'audacity. M'ha semblat un programa força interessant i sobretot mol útil. No és un programa que sigui gaire difícil d'utilitzar perquè tot el que necessites es troba a la barra d'eines que trobes a dalt de la pantalla. Per tant ho tens tot a mà.
Primer de tot vam haver de buscar informació sobre l'educació i vam acabar fent un recull d' idees que ens semblaven interessants per acabar escribint la nostra pròpia opinió sobre què era per nosaltres l'educació. Per acabar vam buscar diferents cançons que tinguessin alguna relació també, o que crèiem que podrien quedar bé com a fons del nostre escrit.

Amb l'aduacity vam ser capaces de suavitzar el so perquè la música no quedes més alta que les nostres veus. També a l'hora de sincronitzar les dues veus i la música no vam tenir cap mena de dificultat. Tot el que ens havien ensenyat a classe ho vam posar en pràctica en tot moment(ajuntar veus, allargar la ona del so, moure les grabacions...)

Crec que és un bon programa per utilitzar amb nens, fer grabacions i que s'escoltin la veu.

L'Eulàlia i jo vam triar un seguit de frases que vam trobar per internet i que ens van semblar força interessants. Sobretot perquè deien allò que per a nosaltres és l'educació i el fet d'educar a una persona. Vam fer-ho de manera que primer vam explicar el què era per a nosaltres educar a un nen, i un cop havíem dit això, vam començar amb les frases.
Totes elles fèien referència al fet de que per ensenyar, primer has d'aprendre. Per tant, cal que nosaltres com a futurs mestres ens mentalitzem de que la nostra tasca serà molt important perquè en el fons estarem formant a persones.


Aquest és l'enllaç per arribar al nostre arixu de so :

http://sites.google.com/site/5lorrr5/gestio-i-tic/TOTBE.wav?attredirects=0

dissabte, 10 d’octubre del 2009

La "clau" de la presentació

Avui, dimarts dia 6, hem començat el seminari. La Paula ens ha fet presentar-nos a cadascú per tal de que tots ens coneguèssim una mica més. Ho ha fet a través d' un joc molt original que consistia en ficar totes les claus de cadascú dins d' una mena de paperera. Després la Paula agafava una de les claus ( a l'atzar ) i la feia sonar, nosaltres havíem d' esbrinar si aquelles eren les nostres claus. M'ha semblat una manera molt original de començar a presentar-nos i de descobrir que segurament ens coneixem i coneixem el nostre entorn més del que ens pensem. Al presentar-nos hem aprés coses dels demés que segurament en aquestes dues setmanes encara desconeixíem. M'he sentit molt còmode a la classe i per a mi això és molt important.

dijous, 1 d’octubre del 2009

Google Notebook i Delicious

Hem aprés a seleccionar informació d' internet i arxivar-la dins d'una mena de bloc de notes personal , on podem triar fragments d' internet per tal de tenir-los a mà i poder-los utilitzar quan volguem. Ens serveix també per tenir informació a dins d'internet i poder accedir-hi des de qualsevol ordinador que tingui internet.

Per la meva vida professional això hem servirà per poder tenir tota aquella informació que necessito sense necessitat d'estar al meu ordinador personal de casa. També per fer tries d'informació que sigui més interessant i poder fer-ne un recull.

Entre les dues opcions que hem vist avui hem decantaria més per el book de notes, perquè hem sembla una forma més sencilla d'arxivar l'informació.